Linuxdocs.nl

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Techniek publieke omroep moet open source

E-mail Afdrukken PDF

De commissie-Brinkman vindt dat de publieke omroep open source technologie moet gebruiken en ontwikkelen, zodat ook andere media van de innovatie kunnen profiteren.

De commissie adviseert dit op basis van commentaren van Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, en Henk Hagoort, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep. Beide heren wijzen erop dat de technologie die wordt ontwikkeld bij de publieke omroep tot stand komt met gemeenschapsgeld, en dat die dus beschikbaar zou moeten zijn voor een breed publiek.

De commissie-Brinkman is in het leven geroepen om minister Plasterk te adviseren over innovatie in de journalistiek, en dan specifiek gericht op de krantensector. Volgens Bruning moet de technologische kennis bij de publieke omroep vrij beschikbaar zijn voor commerciƫle media. Het toestaan van een embedded NOS-journaal in een website is wat hem betreft niet genoeg.

Geen oplossing

"De oplossing van het probleem zit veel meer in bijvoorbeeld de technologie achter Uitzending Gemist, die moeten ze beschikbaar stellen aan de uitgevers", aldus Bruning in een gesprek met commissieleden Bart Brouwers en Paul Molenaar.

Bruning stelt zich een openbaar kenniscentrum voor zich die hij ook wel de TNO van de media noemt. Alle technologische oplossingen die er voorhanden zijn bij de omroepen zou hij het liefst zo publiek mogelijk beschikbaar stellen. Zo kunnen alle partijen er van profiteren.

Digitale infrastructuur delen

Hagoort is het grotendeels met Bruning eens: "Wij investeren veel in digitale infrastructuur", vertelt hij in een gesprek met leden van de commissie. "Daar is publiek geld mee gemoeid. Of het nou regionale omroepen zijn of kranten, daar zouden veel mensen van moeten kunnen profiteren. Het zou zonde zijn om die investering dubbel te doen. Zeker als je dat met publiek geld nog een keer zou moeten doen."

Aan de hand van deze uitspraken adviseert de commissie de minister om vanuit de overheid de samenwerking tussen de publieke omroep en de printmedia op technologisch gebied open te breken. De technologische ontwikkeling die wordt betaald uit publieke middelen moet vrijelijk beschikbaar worden voor andere spelers in de markt. "Dat impliceert dat de publieke omroep in zijn R&D zoveel mogelijk werkt met open source technologie", schrijft de commissie in het rapport (pdf). Minister Plasterk gaat na de zomervakantie dieper in op de aanbevelingen.

De commissie wil graag benadrukken dat het advies aan de minister op dit gebied niet alleen is gebaseerd op de meningen van Hagoort en Bruning. Er zijn ook andere bronnen geraadpleegd.

 

Bron: Webwereld.nl