Linuxdocs.nl

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Linux-netbooks krijgen gratis internettoegang via 'snel' gpr

E-mail Afdrukken PDF

Datawind brengt in het Verenigd Koninkrijk een netbook en twee mobile internet devices op de markt die voorzien zijn van ARM-cpu's en op Linux draaien. Bij de apparaatjes wordt een jaar gratis internettoegang meegeleverd via 'versneld' gprs.

De 700 gram wegende UbiSurfer-netbook is uitgerust met een 7"-display dat 800x480 pixels telt. Het apparaatje draait op een onbekende ARM-processor en is voorzien van 128MB ram. Voor de opslag is 1GB flashgeheugen aanwezig. De opslagcapaciteit kan worden vergroot met een flashkaartje in de sd-kaartlezer, terwijl ook 50GB online opslag beschikbaar is. Als besturingssysteem is een niet nader gespecificeerde Linux-versie op de netbook geplaatst.

Datawind UbiSurfer

Naast 802.11g-wifi en een ethernetaansluiting kan ook verbinding met internet worden gezocht via de ingebouwde gprs-module. Daarbij wordt in het Verenigd Koninkrijk verbinding gezocht met het gprs-netwerk van Vodafone. Volgens Datawind verloopt alle communicatie tussen het gprs-netwerk en internet via zijn eigen datacenter, waarbij compressie wordt toegepast om het binnenhalen van webpagina's te versnellen. De fabrikant levert bij aanschaf van een UbiSurfer in het eerste jaar 30 uur internettoegang via gprs per maand. In het daaropvolgende jaar kan het abonnement worden verlengd voor 30 pond per jaar, ongeveer 35 euro. De UbiSurfer zelf kost 160 pond, omgerekend iets meer dan 185 euro, zo meldt LinuxDevices.

Datawind komt ook met twee mobile internet devices: de PocketSurfer3 en de goedkopere PocketSurfer3 Lite waarin de gps-module ontbreekt. Het apparaatje, dat draait op embedded Linux, heeft een clamshell-behuizing en weegt niet meer dan 174 gram. De PocketSurfer biedt een 5"-display met een resolutie van 640x240 pixels, terwijl de bovenlaag van het toetsenbord is gemaakt van rubber.

Datawind PocketSurfer3

De fabrikant geeft geen specificaties over de processor en de interne opslagmogelijkheden van de PocketSurfer. Wel is duidelijk dat Datawind ook bij de twee mid's een jaar lang gratis gprs-toegang biedt. Daarnaast claimt de fabrikant een standby-tijd van 4 dagen, terwijl er tot 4 uur op de PocketSurfer3 gewerkt zou kunnen worden voordat de accu via de mini-usb-ingang van prik moet worden voorzien. De Lite-versie moet 160 pond kosten - ongeveer 185 euro - terwijl de normale PocketSurfer3 200 pond moet opbrengen, omgerekend iets meer dan 232 euro.

Bron: tweakers.net