Linuxdocs.nl

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Spamfilter ziet mail van 2010 als spam

E-mail Afdrukken PDF

Het bekende spamfilter SpamAssassin zag alle e-mail ontvangen in 2010 als spam. Beheerders van mailservers moeten een een patch installeren.

Een fout in de laatse versie van SpamAssassins spamfilter zorgt ervoor dat alle e-mailberichten worden aangemerkt als een vorm van spam. Beheerders van mailservers moeten de patch installeren of de automatisch updatefunctie hebben ingeschakeld om het euvel op te lossen. De fix verschuift het probleem naar het jaar 2020.

De fout was al in 2008 gemeld bij SpamAssassin, maar bleek dit weekend niet goed te zijn opgelost. De site H-Online spreekt van een 'nieuwjaarskater'.

Hoge spamscore

De bug zorgt ervoor dat berichten met een datum in 2010 of later een hoge spamscore krijgen, doordat ze worden beschouwd als berichten 'uit de verre toekomst'. In de regels van het spamfilter krijgen berichten van 2010 een spamscore van 3,2, waardoor veel goede e-mails ten onrechte als spam werden aangemerkt.

De eerder opgemerkte fout werd afgelopen zomer verholpen. Maar voor gebruikers van versie 3.2, de laatste versie van SpamAssassin, ging het op nieuwjaarsdag toch mis, doordat er een update ontbrak. Het probleem werd kort na het begin van het nieuwe jaar gemeld door de Britse ontwikkelaar Mike Cardwell.

Open-source

Gebruikers moeten nu SpamAssassin update om het probleem te verhelpen. Op de site van het spamfilter staan instructies.

SpamAssassin is open-source serversoftware die vaak wordt gebruikt in combinatie met een mailserver. Het programma wordt gezien als een van de beste spamfilters. SpamAssassin geeft mails punten op basis van verschillende factoren, waaronder een inhoudsanalyse, zwarte lijsten van afzenders en spamdatabanken.

Bron: webwereld.nl

Laatste aanpassing op maandag 04 januari 2010 11:58