Linuxdocs.nl

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Linux kernel 2.6.30

E-mail Afdrukken PDF
Drie maanden en acht release candidates na de laatste kernelrelease heeft Linus Torvalds zijn zegen gegeven aan kernel 2.6.30. De nieuwe kernel moet onder andere het nieuwe ext4-bestandssysteem veiliger maken en biedt twee nieuwe filesystems.

Kernel 2.6.30, die de obscure codenaam 'Man-Eating Seals of Antiquity' heeft meegekregen, moet onder andere de beveiliging van data verbeteren die in ext4-bestandssystemen staan opgeslagen. Ext4-ondersteuning werd ingevoerd bij de release van kernel 2.6.29. Daarnaast ondersteunt de verse kernel twee nieuwe bestandssystemen: Nilfs2, een filesystem dat met een logstructuur werkt, en het object-geörienteerde Exofs-bestandssysteem. Ook worden NFS 4.1 en FS-Cache, een cachingmechanisme voor bestandssystemen op netwerkniveau, ondersteund.

Versie 2.6.30 moet het herconfigureren van bestaande software-raidarrays verbeteren. Zo kan er tussen raid-5 en raid-6 worden geswitched. Ook de code voor het geheugenmanagement van Linux heeft de nodige wijzigingen gekregen. Verder is er gesleuteld aan het energiebeheer, waardoor de hibernation-modus weer wat betrouwbaarder zou werken, en moet door enkele optimalisaties in het bootproces het opstarten van het besturingssysteem worden versneld. De kernelimage kan dankzij de nieuwe lzma- en bzip2-algoritmen met 10 tot 30 procent worden verkleind. Ten slotte is ook Tux weer terug. De bekende Linux-mascotte was op vakantie gestuurd zodat de Tasmaanse duivel Tuz tijdelijk het gezicht van het opensource-OS kon zijn.

 Bron: www.tweakers.net

Laatste aanpassing op zaterdag 13 juni 2009 14:42