Linuxdocs.nl

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

'Open Source Business Intelligence-software in opmars

E-mail Afdrukken PDF
VLC, specialist in Enterprise Information Management, signaleert een sterk toenemende interesse in Open Source Business Intelligence-oplossingen. Enkele jaren geleden werd Open Source Business Intelligence-software door de gerenommeerde analisten nog als onvolwassen getypeerd. Inmiddels beschouwen de meeste deskundigen het als een volwaardig alternatief voor de meer traditionele closed source-software.

Ook in Nederland gaat het marktaandeel van Open Source Business Intelligence-oplossingen in 2010 een vlucht nemen, voorspelt Mathijs Kreugel, directeur van VLC. "Nederland loopt op het gebied van Open Source Business Intelligence-software achter op de internationale ontwikkelingen," zegt Kreugel. "Niet verwonderlijk, want in Nederland volgen de bedrijven elkaar op de voet en zijn grote bedrijven niet of nauwelijks bereid om als eerste een nieuwe technologie te adopteren. Een vorm van drempelvrees, die goed te verklaren is. Er is immers nog nooit een manager ontslagen omdat hij gerenommeerde Business Intelligence-software heeft aangeschaft. Maar inmiddels zijn de internationale succesverhalen zich aan het opstapelen en worden ook hier de eerste serieuze projecten opgepakt. En dan kan het afkijkgedrag juist een stroomversnelling veroorzaken."

De lagere aanschafkosten zijn nog steeds de belangrijkste reden om Open Source Business Intelligence-software te overwegen, aldus Kreugel. "Maar meestal geven andere argumenten juist de doorslag. Denk aan het beperken van de afhankelijkheid van een closed source-softwareleverancier, de snellere innovatie van de open source-software en de aanpasbaarheid van de open source-software."

 

Bron: Linux magazine