Linuxdocs.nl

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Wereld Ipv6 dag!

E-mail Afdrukken PDF

Op woensdag 8 organiseren een aantal grote spelers van het Internet wereld IPv6 dag!

Deze dag zal in Nederland gehouden worden op 7 juni 2011 om 22:00 en zal 24u duren.

Deze dag is georganiseerd, om o.a. systeem en netwerkbeheerders de mogelijkheid te geven hun netwerken en servers te testen door het nieuwe IPv6 protocol te activeren voor al het normale verkeer.

Deze zal d.m.v. Het zogenaamde: “Dual stack” naast IPv4 worden opgezet. Dit is een Engels woord, zodat het interessant lijkt, maar we bedoelen hier gewoon mee: “naast elkaar gebruiken”.

Dit is, omdat IPv4 en IPv6 niet met elkaar overweg kunnen. De ene spreekt Nederlands, en de andere Chinees om het zo maar even uit te leggen.

En zo kunnen een groot deel van de mensen deelnemende websites niet benaderen voor 24u, want hun pc spreekt geen chinees.
Om dit te voorkomen word IPv6 dus naast IPv4 opgezet, zodat iedereen er feitelijk niks van merkt. De server van deelnemende websites spreekt dus gewoon Nederlands naast het Chinees.

Hoewel eindegebruikers er als het goed is niets van zullen merken, is de dag meer voor systeem en netwerkbeheerders om te testen of hun netwerk IPv6 gereed is en eventuele fouten op te lossen die tijdens het testen nog niet naar voren zijn gekomen.

Linuxdocs.nl loopt hier al op voorruit. Onze server spreekt al een poosje Chinees naast het Nederlands. Wij zijn al een aantal maanden over op IPv6 en hebben IPv4 ernaast draaien, zodat iedereen de site kan bezoeken via zowel het nieuwe, als het oude protocol.
Dus zowel onze www als de oude ipv6.linuxdocs.nl en www6.linuxdocs.nl gebruiken IPv6. Heeft uw PC IPv6 en gebruikt uw browser dit als voorkeur, dan vraagt u de site bij ons op via IPv6.
Heeft u geen IPv6, of een verouderde browser, dan vraagt u deze site op via IPv4.
U merkt hier niks van.

Heeft U al IPv6? Testen kan op: http://ipv6-test.com

Voor Windows gebruikers heeft U minimaal Windows Vista nodig. Windows XP heeft Ipv6 ondersteuning die U achteraf moet installeren, maar deze zit vol fouten en is gebrekkig.

Linux en Apple hadden al volledig IPv6 ondersteuning sinds het Windows 98 tijdperk, dus die hoeven niks te doen, behalve misschien even: “modprobe ipv6” uit te voeren als root. Dit werkt echter alleen als Uw internet provider IPv6 aanbied!!

Het probleem met IPv4

Iedere pc heeft net als mensen een uniek adres, zodat de postbode pakjes (data verkeer) kan langsbrengen aan de bedoelde ontvanger. Als het adres niet uniek was, raakt de postbode in de war. Zo is het ook met computers.

Echter is het aantal unieke adressen helaas op. Het internet kan dus niet meer groeien! Bestaande gebruikers kunnen nog wel internetten, maar nieuwe klanten passen er niet meer bij. Ipv4 heeft maar 232= 4.294.967.296 unieke adressen te beiden aan de wereld.

Providers hebben gelukkig nog een aantal adressen op de plank staan, maar als ook die op zijn, dan hebben we een probleem.

De oplossing: Ipv6

IPv6 zal dit probleem voorlopig gaan oplossen. IPv6 geeft de wereld in totaal: 2128= 340.282.366.920.938.436.374.607.431.768.211.456 = 3,4 * 1038

Dit grote aantal zal het tekort aan Unieke adressen “voorlopig” oplossen.

Laatste aanpassing op vrijdag 06 mei 2011 00:25